Hosszabb idõn keresztül tagadd meg magadtól az élelmet! – Pihenj, amikor szükséges, és ne halaszd éjfélre rózsafüzéredet!

Mi, a magyar fajnak egyes tagjai, akik egész éltükön keresztül szolgáltuk a nemzetiség és szabadság angyalát és semmi nem törhette meg szent hitünket, hogy egykor bizonyosan kimondhatatlan nemzeti díszre fog virulni a magyarság, mi ne gyengüljünk gyáva panaszra, habár létünk Istene csak áltatás lett volna is.
Álljunk ki — keblünket kettôztetett erôre lelkesítve — mindnyájan a gátra és akár volna most utolsó óránk, akár csak most fakadna nemzeti létünk szebb hajnala: ,,virrasszunk!”…
…Valóban virrasztanunk kell!
Virrasszunk pedig azért, nehogy pompás és hízelgô, de csak csábeszmékkel teljes szavakkal a maga legnagyobb kárára a sokaság a józanság útjából elcsábíttassék!
Virrasszunk, nehogy gyengéinek hízelegve, restségének tömjénezve, vérét felizgatva, indulatosságát felhasználva, álpróféták a közelégedetlenség mérgét a közösség közé hintsék!
Virrasszunk, nehogy hetvenkedések és minden érdekek egymás ellen és tűhegyre állítása által tökéletes forrásnak induljon a magyarság, és az egyesség isten-angyala helyett a viszálykodás ármánya üsse fel köztünk tanyáját!
Virrasszunk, nehogy büntetlenül emelhesse fel parancsoló szavát köztünk a felszínes elbizakodás, s gôgjében büntetlenül ne tiporhassa mindazt, mit a szerényebb, de éppen olyan ôszinte, sôt tán ôszintébb hazafinak keble rejt!
Virrasszunk, nehogy felbôszült garaboncként szilaj erôvel ostoroztassanak honunk külön ajkú népei a magyarság megkedveltetésére, hanem annyira becsülje meg a magyar magamagát és másokat s a csinosodás, értelmi súly és jóízlés annyi bájával fogja magát körül, hogy erkölcsi erôvel vonzza magához a honnak különféle felekezeteit!
Virrasszunk végre, nehogy rögtönzés, minden ok nélkül való gyanúsítás, ijesztgetés, és durva erôszak legyenek a megbecsült hazafiság jelei, hanem csak a tűrnitudás, mérséklet, józan tapintat és mély bölcsesség nyerje bérül a polgári érdemkoszorút!

(Széchenyi könyörgése, Sík: DB, 853)
forrás: magvető lista 2002

http://andre.nanoweb.hu/lelki_elet
http://andre.nanoweb.hu/lelkiismeretvizsgalat

Ács, Ácsteszér, Aka, Almásfüzítő, Annavölgy, Ászár, Bábolna, Baj, Bajna, Bajót, Bakonybánk, Bakonycsernye, Bakonysárkány, Bakonyszombathely, Bakonynána, Balinka, Bodajk, Bokod, Budajenő, Budakalász, Csákberény, Csákvár, Császár, Csatka, Csém, Csép, Csetény, Csobánka, Csókakő, Csolnok, Csörög, Dad, Dorog, Dömös, Dudar, Dunaalmás, Dunabogdány, Dunakeszi, Dunaszentmiklós,  Eplény, Epöl, ESZTERGOM, Fehérvárcsurgó, Gánt, Göd, Gyermely, Héreg, Ipolydamásd, Iszkaszentgyörgy, Isztimér, Kecskéd, Kerékteleki, Kesztölc, Kincsesbánya, Kisbér, Kisigmánd, Kismaros, Kocs, Komárom, Kosd, Kóspallag, Kömlőd, Környe, Lábatlan, Leányfalu, Leányvár, Legénd, Lókút, Magyaralmás, Máriahalom, Márianosztra, Mocsa, Mogyorósbánya, Moha, Mór, Nagyigmánd, Nagymaros, Nagyesztergár, Nagysáp, Nagyveleg, Naszály, Neszmély, Nyergesújfalu, Olaszfalu, Oroszlány, Páty, Perbál, Penc, Pilisborosjenő, PILISCSABA, Piliscsév, Pilismarót, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár, Pomáz, Pusztavám, Rád, Réde, Sárisáp, Sárkeresztes, Solymár, Söréd, Súr, Süttö, Szákszend, Szápár, Szár, Szendehely, SZENTENDRE, Szigetmonostor, Szob, Szokolya, Szomód, Szomor, Sződ, Tahitótfalu, Tardos, Tarján, Tát, Tata, Tatabánya, Tinnye,  TOKOD, Tokodaltáró, Tök, Úny, Üröm, VÁC, Vácduka,  Vámosmikola, Várgesztes, Verőce, Vértesboglár, Vérteskethely, Vértessomló, Vértesszőlős, Vértestolna, Visegrád, Zámoly, Zebegény, Zirc, Zsámbék

Szentlélek Isten szállj le ránk! Világosítsd meg elménket, hogy meg tudjuk különböztetni a jót a rossztól! Erősíts meg bennünket, hogy állhatatosak maradjunk mindhalálig! Szentlélek vezess minket az örök életre! Sugalld nekünk Urunk akaratát, hogy minden élethelyzetben az Ő szándékát teljesítsük be! Szentlélek add meg nekünk a jó halál és a végső állhatatosság kegyelmét! Ámen.

Róla andre

blog.hu/user/869474/tab/data , blog.hu/user/870746/tab/data , www.blogger.com/profile/04913511731763672942 , www.blogger.com/profile/16789293116260086317 , blogger.hu/user/170038 , blogger.hu/user/182984 , gloria.tv/lowoa , twitter.com/andrelowoa , twitter.com/andre_lowoa ,

Nincs komment

Legyél Te az első hozzászóló!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..