Leendő anyáknak: Félelmek a szüléstől – Tanulmány

„A vajúdás-szülés fejezetet jobb lenne egyszerűen átugorni!” Sok nő fejében létezhet ez a gondolat. Vajon miért félünk ettől az eredetileg nagyon is természetes és nőies folyamattól? A kórházi műszerek, a személyzet katonás volta, a tapasztalatlanság… mi okozhatja? Hogyan tudjuk félelmeink leküzdeni? Segít a szülőszobán a támogatást nyújtó szülésznő vagy dúla? Vagy a kismamajógán begyakorolt relaxáció és a szülésfelkészítőn megszerzett tapasztalat ad nekünk önbizalmat? Vagy egyetlen menedék marad számunkra, a választott császármetszés? (Elektív vagy programozott császármetszésre gondolok).

A női testi és lelki egészség szempontjából napjaink egyik fontos kutatandó témája a szüléstől való félelem. A várandósság a kismama életében jelentős életesemény, és valószínű minden anyuka tapasztal félelmet és szorongást a szülése közeledtével. Az érzet intenzitása és minősége azonban nagyon különböző, hiszen saját pszichés kiértékelésük függvénye. A klinikai tapasztalatok alátámasztják, hogy a nő számára annyira elviselhetetlen lehet ez a szorongás, hogy orvosától császármetszést kér.

Európában, és hazánkban is átalakulóban van a szülészeti ellátás. A minden tekintetben kockázatmentes kismamáknál, a várandós gondozást a szülészorvos helyett a szülésznő láthatja el. Ettől a változtatástól sokan azt várhatják, hogy a várandós gondozásba belépő szülésznőkkel újra nőies szakma lesz a szülészeti ellátás.

(A 2014. áprilisában megjelent kormányrendelet szerint, az alacsony kockázati csoportba tartozó várandósok gondozása, a védőnők és a szülész-nőgyógyász orvosok mellett, a szülésznőkből és háziorvosokból álló team feladata lett).

A szakirodalomban azt látom, hogy a női félelmek a szüléstől a testi- lelki változások mellett a szülés körülményeitől függnek leginkább. Tehát a HOL? – pl. a medikalizált szülészet milyen mértékben zavarja az elmélyülést a szülés alatt-, és a HOGYAN? – pl. az aktív orvosi kontroll mennyire szükséges és igényli-e az anya, kérdésekhez kötődnek.

HOGYAN?

A szülés technokrata modelljéről az amerikai kultúrantropológus Davis-Floydtól olvashatunk. A szerző a mai amerikai társadalom rítusainak megfelelőjét a XVI. századi Descartesi modellben találta meg. Akkor a test maga egy gép metaforát alkalmazva elválasztották a testet a lélektől; a lélek megmaradt a vallásnak és a filozófusoknak, a test pedig „nyitottá vált” a tudományos kutatások számára. Erős kritikát fogalmaz meg Floyd, szerinte ez a metafora képviseli a mai modern szülészetet is. Visszaszorultak a szülésznők/bábák, dúlák; és cserébe a férfiak és a technológia (a gépek) vették át a helyüket. Persze szimbolikusan értelmezve a fenti modellt, az biztos, hogy a gépek vezette szülés (CTG monitor, Oxitocin infúzió, stb.) a relatív biztonság mellett egyre inkább a női kompetenciát gyengíti. Az orvosok hoznak a nő helyett döntést, sőt maga az orvos hozza világra a babát.

A szülés technokratikus és holisztikus modelljének összehasonlítása (Davis-Floyd, 1994)

Technokratikus szülési modell azt mondja:

A technológia felsőbbrendű és szükséges
Férfiközpontú, a nő csak tárgy
A nő hiányos férfi
Norma a férfitest
A test gép
Szülészorvos-szakképzett technikus
A kórház gyár
A legjelentősebb szociális egység az intézmény (kórház)
Az újszülött termék
A szülés mechanikus folyamat
A szülés az orvostudomány szolgáltatása a társadalom felé
Uterus – akaratlagosan nem mozgatható simaizom
Császármetszést követő hüvelyi szülés magas kockázati tényező
Átlagostól eltérő események (pl. farfekvés) császármetszést indikálnak
Kontroll és felelősség a szülést vezető orvosnál
Az orvos hozza világra a babát

Ezzel szemben a holisztikus szülési modell szerint:

A Természet elég
Nőközpontú
A nő alanyi személy
A nő nőies
A test szervezet
Szülésznő (bába) és jártas kísérő, gondozó
Az otthon gondoskodó élettér
A legjelentősebb szociális egység a család
Az anya és az újszülött elválaszthatatlan egységet képez
A szülés élményáramlás
A szülés a szülő nő saját aktivitása, amely új életet eredményez
Uterus: az anyaméh az egész reszponzív része
Császármetszést követő hüvelyi szülés alacsony, normális kockázati tényező
Az átlagostól eltérő események differenciált technikákat indikálnak
Kontroll és felelősség az anyánál. A segítő csak kíséri a szülést.
Az anya szüli meg a babát

Bíró Dalma összeállítása

Róla andre

blog.hu/user/869474 blog.hu/user/870746 http://blogger.hu/user/170038 https://www.blogger.com/profile/04913511731763672942 https://plus.google.com/116812610149169792129 https://twitter.com/andrelowoa https://twitter.com/andre_lowoa